toon_tekst »
« verberg_tekst

Hof van Maerlant, Brielle

Van Maerlantcollege tot wooncommunity

Het Maerlant college, ooit een markante Rijks-HBS aan de Jan Matthijssenlaan te Brielle, staat nu nog leeg maar verandert binnen afzienbare tijd in een comfortabel appartementencomplex. Ontwikkelaar Volker Wessels Vastgoed BV,Ingenieursbureau IOB, penvoerder en technisch adviseur, en Molenaar & Co architecten is de trojka die het initiatiefplan (2014) van deze renovatie en herbestemming gaat uitvoeren. Februari 2015 kregen wij hiervoor van de gemeente Brielle groen licht, na het winnen van de door haar voor dit plan uitgeschreven tenderprijsvraag, een jaar eerder.

lees_verder » « sluit_tekst

Het robuuste karaktervolle Maerlantcollege heeft een teruggelegde monumentale entree en twee zijvleugels en ligt in het voormalige schootsveld van de historische vestingstad Brielle. Met respect voor de bouwhistorische waarde en structuur worden de voormalige klaslokalen herbestemd tot appartementen van verschillende grootte. Ons plan voorziet verder in de toevoeging van twee trap- en liftkernen op de plaats van de overbodig geworden toiletgroepen, waardoor de monumentale centrale traphal in stand blijft. Door het vergroten en toevoegen van dakkapellen op de zolderverdieping van het hoofdgebouw en de zijvleugels, het plaatsen van balkons aan de zijgevels en de bouw van een moderne transparante uitbreiding aan de achterzijde, wordt het complex getransformeerd tot wooncommunity. Om de kwaliteit van het aantrekkelijke voorterrein en het zicht op Brielle aan de achterzijde te versterken, is Bleeker Nauta landschapsarchitect ingeschakeld. Voorjaar 2017 worden de plannen voor Hof van Maerlant verder uitgewerkt waarna de gesprekken starten met potentiële bewoners over hun woonwensen. De uitvoering begint naar verwachting tweede helft 2017; een jaar later kunnen de bewoners hun intrek in Hof van Maerlant nemen.

Fase 2

Naast het gebouw ligt een groot terrein waar de latere aanbouwen van de school inmiddels zijn gesloopt. De bedoeling is dat hier ca. 25 tweekappers en vrijstaande woningen worden gerealiseerd. Voor deze fase zijn nog geen concrete bouwplannen. Daarover komt in de loop van 2017 meer duidelijkheid.

Projectinformatie

locatie

Jan Matthijsenlaan, Brielle

fotografie

Molenaar & Co architecten