toon_tekst »
« verberg_tekst

Zuiderziekenhuis, Rotterdam

'Het Zuidercarré': Parel van Vreewijk

5600 m2 herbestemmen. Van ziekenhuis naar stadsappartementen. Die opdracht kregen wij najaar 2016 nadat ontwikkelaars SWZ en Boei samen met de gemeente Rotterdam eerder hadden besloten het voormalige Rotterdamse Zuiderziekenhuis te behouden en nieuw leven in te blazen. Molenaar & Co architecten won de selectie voor de opgave om het monumentale rechthoekige hoofdgebouw met binnenhof te herbestemmen in wooneenheden variërend van minimaal 50 tot 150 m2. Het symmetrische ziekenhuiscomplex met poort, hoofdgebouw en paviljoens rond binnenhoven werd ontworpen door ir. W.G. Witteveen en uitgevoerd door gemeentewerken onder ir. Ad van der Steur. Het dateert uit 1939, is een beoogd monument en sluit aan bij de parkgordel van tuindorp Vreewijk tot het Zuiderpark. Aan de opdracht ging ons adviesrapport Zuiderscenario’s (2013) met drie toekomstvisies vooraf dat bijdroeg aan de politieke besluitvorming tot behoud.

lees_verder » « sluit_tekst

'Het Zuidercarré' is de benaming van het toekomstige appartementencomplex waarvan de appartementgrootte gebaseerd is op het adagium van Boei en SWZ: maximale bewoning in kleine eenheden. Met dit gegeven gingen wij aan de slag met respect voor de architectonische karakteristieken van het gebouw: de kenmerkende bakstenen gevels, ritmische vensterreeksen, glazen trappenhuizen met prachtige robuuste trappen, erkers en torenaccenten en - last but not least - de aanwezige functionele ziekenhuisstructuur. Die bleek voor de hand liggend bij de flexibele indeling van de gevarieerde huur- en koopappartementen met op de 3e, 4e en tweelaagse zolderverdieping lofts en daarboven, in de kap, zonneterrassen.

In het exterieur hebben wij terughoudende toevoegingen aangebracht, zoals noodzakelijke balkons, waardoor de uitdrukking van het originele gebouw afleesbaar bleef. Zo zijn vanwege hedendaags wooncomfort op de 1e en 2e verdieping van de hoofdgevel individuele, ijle balkons geplaatst en is langs de toekomstige woningen op de begane grond een smalle balkonstrook voorgesteld met daaronder souterrain kamers. De zijgevels kregen dubbele balkons, afgestemd op de appartement omvang daarachter.

De nieuwe hoofdingang is extra geaccentueerd door een glazen aanbouw met royale luifel. Aan de binnenhof bevinden zich de woningentrees van de appartementen, te bereiken via nieuwe galerijen. Op de plek waar ooit de kapel centraal in de binnenhof was, is een gemeenschappelijke hal gedacht te gebruiken door (buurt) bewoners. In het ontwerp is een hoge standaard van installatietechnische duurzaamheid voorzien, die zich onder andere uit in gevelisolatie en dubbele vloeren en -kozijnen. Verwacht wordt dat 'Het Zuider' of te wel 'Parel van Vreewijk', zoals het gebouw nu al wordt genoemd, zal gaan bijdragen aan de sociale cohesie van de wijk.

Projectinformatie

opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

locatie

Groene Hilledijk 315, Rotterdam

fotografie

Molenaar & Co architecten