toon_tekst »
« verberg_tekst

Huis Jacobs-Kester, Breda-Ulvenhout

Klassiek, statig en gezellig

'Een huis om thuis te komen'. Dat was het motto van de opdracht die wij meekregen om een kleine, vrijstaande eengezinswoning van ruim vijftig jaar oud te veranderen in een royale woning voor het jonge gezin Jacobs-Kester dat drie kinderen telt en kantoor aan huis voert. Verder kregen wij ook de begrippen 'klassiek, 'statig' en 'gezellig' mee. Het ondiepe huis van 10 bij 7 meter dat verbouwd moest worden, ligt in de rustige villawijk Ulvenhout bij Breda en dateerde uit 1956. Het pand was wit geschilderd, had twee lagen met een flauw hellend zadeldak en een entree in het midden van de voorgevel. Na de verbouwing is huis Jacobs-Kester in volume verdubbeld. Het werd in 2015 genomineerd voor de Reynaers aluminium projectprijs.

lees_verder » « sluit_tekst

De bestaande maten waren uitgangspunt voor het ontwerp waarvan wij het volume maximaliseerden door de gevels te verhogen en naar achteren uit te breiden en de entree naar de zijgevel te verplaatsen. Zo kon een klassiek ogend symmetrisch huis ontstaan met veel ruimte, een open plattegrond en met een ritmiek van ramen, dakkapellen en dubbele openslaande deuren. Het flauw hellende zadeldak en witte stuukwerk werden passend in de omgeving teruggebracht. Op de plek van de oorspronkelijke entree plaatsten wij een erker, bedoeld als speelplek voor de kinderen. Deze is onderdeel van de ruime living met open keuken op de begane grond. In het midden voert een centraal trappenhuis naar de verdiepingen. Op de eerste etage bevinden zich de slaap- en badkamers voor de kinderen. De zolder is de tweede slaapverdieping. Het kantoor kwam op de plek van de voormalige garage en werd onderdeel van huis en entree. Op de begane grond kunnen alle gevels worden geopend met openslaande dubbele deuren: naar de ondiepe tuin die als patio wordt gebruikt en naar de voortuin die als speeltuin functioneert.


Projectinformatie

opdrachtgever

de heer en mevrouw Jacobs-Kester

locatie

Jachtlaan 8, Ulvenhout

oplevering

2014

uitvoering

zelfbouw

fotografie

Luuk Kramer