toon_tekst »
« verberg_tekst

Koningsdaal, Nijmegen

Woningen in Koningsdaal: 'vertellende' baksteenarchitectuur

Voor de nog jonge wijk Koningsdaal in Nijmegen ontwierp Molenaar & Co architecten in opdracht van BPD ontwikkeling en Trebbe achtereenvolgens vijf blokken aaneengesloten herenhuizen van drie en vier lagen, gebaseerd op conceptwoningen. Trebbe Groep uit Enschede is verantwoordelijk voor de realisatie die halverwege 2015 startte. De wijk ligt tussen de Waal en het Westerpark, aan de flank van het goeddeels verdwenen industriële landschap waarvan onder andere nu nog de Honigfabriek resteert. Met andere gebouwen, vormt die een intrigerend maar ook geruststellend contrast tussen verleden en heden en is onderdeel van de nieuwe omgeving met verschillende sociaal-culturele bestemmingen.

lees_verder » « sluit_tekst

Koningsdaal ligt aan de westkant van het Waalfront, in de schaduw van 'De Oversteek', de nieuwe Waalbrug, en is bezig samen met het bestaande Waterkwartier uit te groeien tot een nieuwe stadswijk. De eerder genoemde vijf blokken bestaan uit monumentale herenhuizen met een omvang van 130 tot 220 vierkante meter, gelegen rond binnenterreinen, en een appartementengebouw met 19 appartementen van ongeveer 75 vierkante meter.

De gevelwanden zijn een interpretatie van de bakstenen huizenblokken uit het begin van de vorige eeuw in de gewilde Nijmeegse wijk Bottendaal. Het is 'vertellende' baksteenarchitectuur, in stijlvarianten met hoektorentjes, ritmische raampartijen, royale witte kroonlijsten en wit lijstwerk boven ramen, erkers en deuren. Een gevarieerd dakensilhouet bekroont het geheel. Binnen dit romantische beeld bevinden zich twee contrasten bestaande uit vier aaneengeschakelde strakke herenhuizen 'Nieuw Nyma' met bogen in de gevel en het zakelijke groepje rijwoningen langs de Winselingseweg. De gevel van 'Nieuw Nyma' verwijst naar de bogen van de nieuwe brug en die van de vlakbij gelegen, voormalige spinnerij Nyma; de rijwoningen naar het tegenovergelegen PGEM electriciteitsgebouw, beide gelegen in de schaduw van 'De Oversteek'. Bij enkele hoekwoningen is de tuin verruild of versmald voor een studio met dakterras waardoor een verbinding ontstaat met de om de hoek gelegen rij herenhuizen. De achtertuinen van de huizen grenzen aan de binnenterreinen met voor elke bewoner een parkeerplek.

Kijk voor projectinformatie op www.koningsdaal.nl


Projectinformatie

opdrachtgever

BPD ontwikkeling

locatie

Winselingseweg, Weurtseweg en Laan van Oost Indie, Nijmegen

oplevering

2015-2016

uitvoering

Trebbe Groep, Enschede

fotografie

Molenaar & Co architecten